Stenskottsfoliering: Ett smart skydd för ditt fordon

04 juni 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Stenskott är ett av de många mindre irritationsmoment som bilägare rutinmässigt stöter på. De kan vara svåra att undvika och dyra att åtgärda. Som tur är finns det en lösning för att minimera risken för stenskott och det är stenskottsfoliering, en effektiv metod för att skydda din bils lack mot skador från små stenar och grus som sparkas upp från vägen. I denna artikel tar vi en grundlig titt på stenskottsfoliering vad det innebär, fördelarna, hur det appliceras och var du kan få professionell hjälp.

Vad är stenskottsfoliering?

Stenskottsfoliering handlar om att man applicerar en specialutvecklad folie på bilens utsatta delar såsom framförallt huven, stötfångare, speglar och ibland även sidorna på bilen. Materialet i folien är oftast konstruerat av uretan eller liknande polymerer som är känt för dess hållbarhet och förmåga att ta upp stötar utan att spricka eller skadas. Folien är transparent och påverkar inte bilens utseende, vilket gör det till ett populärt val för dem som vill bevara sin bils estetik samtidigt som de skyddar lacken.

Fördelar med stenskottsfoliering

Skyddar lacken

Det huvudsakliga syftet med att installera stenskottsfolie är att det skapar en barriär som effektivt skyddar emot små, skarpa föremål som kan slå mot bilen när den är i rörelse. Det hjälper till att hålla bilens yttre i nyskick och kan på lång sikt spara pengar genom att minska behovet av dyr lackreparation.

stenskottsfoliering

Bibehållet värde

En bil som är fri från stenskott och repor kommer mer sannolikt att behålla ett högre återförsäljningsvärde jämfört med bilar som har många synliga lackskador. Stenskottsfolie är en investering i bilens framtida värde.

Enkelt underhåll

Folien är även enkel att underhålla; den kräver ingen speciell behandling utöver normal tvätt. Skador på folien är också mycket lättare och billigare att åtgärda jämfört med skador på själva lacken.

Applicering av stenskottsfoliering

Professionell installation

Att applicera stenskottsfolie är en noggrann process som kräver precision och erfarenhet. Folien måste skäras till exakt storlek och appliceras utan bubblor eller veck för ett optimalt skydd och ett perfekt utseende. Av den anledningen rekommenderas det att låta professionella installatörer göra jobbet. De använder högkvalitativa material och verktyg för att säkerställa att folien sitter som den ska och ger bästa möjliga skydd.

Självinstallation

Det finns DIY-kit för den som är händig och vill försöka sig på en egen installation. Det är viktigt att noggrant följa instruktionerna och arbeta i en ren, dammfri miljö. Men felmarginalen är betydande, och ett dåligt applicerat skydd kan bli både dyrt och se dåligt ut.

Fler nyheter